Roerige weken achter de rug…

Roerige weken achter de rug…

Roerige weken achter de rug… 150 150 Jeugdvereniging Ranonkel

De afgelopen weken zijn ronduit gezegd vreemd geweest waarin we nare besluiten hebben moeten nemen en er tegelijkertijd ook opluchting is gekomen omdat er nu duidelijkheid is voor alle partijen.

Op 16 juni hebben we het treurige besluit moeten nemen om de wekelijkse clubactiviteiten te beëindigen met ingang van de zomervakantie vanwege een onoverbrugbaar tekort aan vrijwilligers die zich op wekelijkse basis wil inzetten.

Voor sommige is het besluit wellicht onverwachts gekomen, maar het is eigenlijk het einde van een lange periode waarin een neergaande trend waar te nemen was met betrekking tot het aantal vrijwilligers. De gestage uitstroom van vrijwilligers kon de afgelopen jaren steeds met grotere moeite worden opgevangen en resulteerde het afgelopen jaar al in het samenvoegen van groepen. Voor na de komende zomervakantie waren er slechts 4 vrijwilligers die nog de wekelijks clubactiviteiten wilde blijven doen… een aantal waarmee het onmogelijk is om alle groepen te bezetten!

In de afgelopen maanden hebben we nog diverse uitgebreide pogingen ondernomen om vrijwilligers aan te trekken. De twee meest grootschalige acties betroffen een flyeractie (circa 4000 huishoudens) en een schrijven naar alle oud-leden/-leiding waarvan we een adres hadden (circa 1200). Alle acties ten spijt, de inspanningen mochten helaas niet baten. De flyeractie leverde wel 6 reacties op welke jammer genoeg voornamelijk maatschappelijke stages betroffen die er alweer na 16 uur op zaten. De brieven hebben tot op heden geleid tot 1 reactie – er druppelen nog steeds adreswijzigingen binnen dus wellicht komen hier ook nog meer positieve reacties bij…

In een brief die vanaf 19 juni naar de leden gegaan is zijn de leden geïnformeerd en we hebben naar aanleiding van het bekend maken van het besluit een heleboel ontroerende reacties gekregen van kinderen en van de ouders – waarvoor dank!

De reacties varieerden van “ontzettend jammer” tot aan een aantal boze kinderen die het echt niet leuk vonden dat Ranonkel ging stoppen. Erg begrijpelijk allemaal en het doet ons als vrijwilligers ook pijn aan het hart dat we het besluit hebben moeten nemen. Zeker als je bedenkt dat de Ranonkel tot de oudste verenigingen van Roelofarendsveen/Oude Wetering behoort – de geschiedenis gaat terug tot aan de leesgroep die aan het begin van de vorige eeuw door de kerk is opgericht waaruit later verschillende scoutinggroepen zijn ontstaan die vervolgens Ranonkel zijn geworden.

De brief, die naar de leden is gegaan, bevatte ook de mededeling dat het zomerkamp in Pijnacker gewoon door zou gaan. Helaas waren we op dit front iets te optimistisch geweest en heeft het bestuur samen met Werkgroep Kamp op 14 juli de knoop moeten doorhakken om niet op kamp te gaan. De reden hiervoor was het niet kunnen rond krijgen van de groep kampleiding. De ratio ervaren/onervaren leiding pakte verkeerd uit. Een zure beslissing die ook in elk ander jaar genomen had zullen worden op exact dezelfde gronden.

Oké, hoe nu verder zal ongetwijfeld de vraag zijn bij velen. Een terechte vraag waar wij ons ook mee bezig houden. Allereerst zullen we, om de laatste leden te bedanken voor hun gezelligheid én kattekwaad, een Nacht van Piet P organiseren. Deze zal plaatsvinden op 26 en 27 september en de leden krijgen hiervoor een officiële uitnodiging thuis gestuurd. Verder is er inmiddels wel een groep vrijwilligers opgestaan die nog wel door wil gaan met het organiseren van activiteiten voor kinderen in de schoolvakanties en tijdens speciale gelegenheden. Wat er precies met het gebouw en de tenten zal gebeuren is nog onderwerp van discussie en verhuur aan verschillende verenigingen/organisaties is hier een reële optie. Zo blijven ook deze zaken onder meer voor activiteiten met kinderen beschikbaar. In de komende tijd zal hier meer over bekend worden gemaakt maar geïnteresseerden kunnen natuurlijk al wel contact opnemen met het bestuur. Ook als je als vrijwilliger zo nu en dan een activiteit wil helpen organiseren en/of wil helpen met het gebouw en/of de tenten dan kan je contact opnemen met het bestuur.

Tot slot nog een opmerking. De situatie waarmee de Ranonkel te maken heeft (gehad) is helaas geen unieke situatie. Er zijn meer verenigingen die een tekort hebben aan vrijwilligers en ook al lijkt het dat een vereniging voldoende vrijwilligers heeft – er kunnen er altijd meer bij. Dus als je zo nu en dan een paar uurtjes van je vrije tijd in vrijwilligerswerk wil steken dan wordt dat meer dan gewaardeerd. Het kost zonder meer wat vrije tijd maar het is ook gezellig en ontspannend!!

Back to top